Granarolo wchodzi na polski rynek nabiałowy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Granarolo wchodzi na polski rynek nabiałowy

05.05.2022autor: Dorota Kolasińska

Włoska firma była obecna na polskim rynku od pewnego czasu, jednak pod markami własnymi sieci handlowych. Teraz włoskie produkty znajdą się na półkach sklepowych już pod marką mleczarni. Co wejdzie jako pierwsze? 

Chociaż produkty produkowane przez spółdzielnię mleczarską Granarolo są już w Polsce obecne od jakiegoś czasu pod markami własnymi, to dopiero teraz firma rozpoczyna w naszym kraju sprzedaż wyrobów brandowych. Do polskich sklepów w pierwszej kolejności trafią sery mozzarella, mascarpone i ricotta oraz sery twarde, jogurty i probiotyki.

Grupa Granarolo specjalizuje się w produkcji nabiału, ale w ofercie ma też wyroby wegetariańskie. W swojej ofercie firma ma około 2000 produktów. – Będziemy rozszerzać asortyment dostępny na polskim rynku według potrzeb i oczekiwań klientów – zapowiada Marco Maira, kierownik sprzedaży Grupy Granarolo na Polskę.

– Nasze zainteresowanie polskim rynkiem jest bardzo duże ze względu na wiele czynników, ale w szczególności znamy zamiłowanie Polaków do włoskich produktów i kuchni włoskiej. Chcemy być partnerem referencyjnym polskich sieci w obszarze serów „made in Italy”, tak aby stać się jednym z liderów polskiego rynku, podobnie jak w całej Europie – dodaje.

Granarolo to spółdzielnia, której właścicielami jest 700 tworzących ją rolników. Posiadają oni około 70 tys. krów produkujących mleko. Rocznie firma przetwarza około 850 tys. ton mleka w 21 fabrykach – 13 we Włoszech i 9 na świecie. Roczny obrót wynosi 1,280 mld euro (dane z 2021 r.).

Więcej na wiadomoscihandlowe.pl

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła: sprzedawać teraz czy czekać na podwyżki?

Zakłady zajmujące się skupem bydła w większości utrzymały cenniki na niezmienionym poziomie. Jedynie nieliczne obniżyły ceny za byki, jałówki i krowy. Rolnicy zastanawiają się, co robić - sprzedawać w tej cenie czy czekać na podwyżki... 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: sytuacja się stabilizuje. Na jakim poziomie?

Sytuacja rynkowa stabilizuje się. Obniżki przystopowały, ale zainteresowanie zagranicznych kontrahentów na polską wołowinę nadal jest ograniczone. Ile teraz płacą w skupie za bydło? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: rynkowy zastój nie wróży podwyżek

Na polskim rynku korek, magazyny zatowarowane, a chętnych do zakupu niewielu. Ceny ćwierci wołowych nie są już tak konkurencyjne na europejskim rynku. O ile stawki dla rolników spadły kolejny tydzień z rzędu?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)