r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – małe, lokalne podwyżki
07.05.2019autor: Dorota Kolasińska
Na rynku można zaobserwować lokalne podwyżki, ale niestety bez rewelacji. Głównie wzrosty dotyczą skupu w wadze żywej, za bitą ciepłą zakłady płacą tyle samo, co w ubiegłym tygodniu.
Zakłady po Świętach Wielkanocnych i długim majowym weekendzie nie zachęcają rolników do sprzedaży żywca swoimi cenami. Za byki nadal hodowca otrzymuje niewiele, bo około 12,5 zł/kg wbc, a niestety na rynku jest sporo chętnych do sprzedaży... stąd słabe ceny.
Ponadto zainteresowanie importerów naszą wołowiną nadal jest znikome, a ceny za granicą również nie biją rekordów...
Najlepiej skupy płacą za jałówki, ich nadal na rynku jest mało. Wzrosty dotyczą głównie cenników za wagę żywą, bo tutaj zakłady podniosły ceny nawet o 0,5 zł/kg - niestety przede wszystkim jałówek i krów...
dkol
Fot. Pixabay Jai79 z Pixabay
Ponadto zainteresowanie importerów naszą wołowiną nadal jest znikome, a ceny za granicą również nie biją rekordów...
Najlepiej skupy płacą za jałówki, ich nadal na rynku jest mało. Wzrosty dotyczą głównie cenników za wagę żywą, bo tutaj zakłady podniosły ceny nawet o 0,5 zł/kg - niestety przede wszystkim jałówek i krów...
Ile płacą zakłady?
- W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy od 12,00 zł do 12,80 zł/kg wbc, w klasie O od 11,7 do 12,4 zł/kg.
- Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu zapłacą od 12,00 do 13,8 zł/kg, w klasie O natomiast od 11,7 zł/kg do 13,0 zł/kg wbc.
- Krowy w klasie R skupy biorą za 10,2-11,7 zł/kg za klasę R, za klasę O od 9,8 do 11,5 zł/kg wbc.
- Za wagę żywą byczków zakłady płacą od 7 do 7,5 zł/kg, za jałówki od 5,5 do 6,5 zł/kg, a za krowy 5,5 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
r e k l a m a
Fot. Pixabay Jai79 z Pixabay
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a