r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Świnie>Afrykański pomór świń (ASF)>Chiny: mutacja wirusa ASF może powodować podostrą postać choroby
Chiny: mutacja wirusa ASF może powodować podostrą postać choroby
06.02.2021autor: Dorota Kolasińska
Chińscy naukowcy odkryli naturalną mutację wirusa afrykańskiego pomoru świń, który według nich może być mniej śmiertelny niż szczep, który dokonał spustoszenia chińskich chlewni w latach 2018/2019.
Niedawno informowaliśmy o wykryciu nowych szczepów wirusa ASF w Chinach, które najprawdopodobniej zostały stworzone przez człowieka (w postaci niecertyfikowanych szczepionek). Odkrycia te opublikowano w lutowym wydaniu Chinese Journal of Veterinary Science. Obecnie są przedmiotem intensywnej debaty w branży na temat ewolucji choroby.
Szczepy powodują przewlekłą postać afrykańskiego pomoru świń, która wpływa na zdolności rozrodcze - produkcję prosiąt na fermach loch. Naukowcy z Wojskowego Instytutu Weterynaryjnego w Changchun stwierdzili, że wydaje się, że istnieje rosnący trend niższej śmiertelności z powodu afrykańskiego pomoru świń, jednak nie oznacza to że w środowisku wirusa nie ma, ale daje mnie charakterystyczne objawy. Im dłużej wirus utrzymuje się w chlewniach, tym więcej ma czasu na rekombinację. W ostatnich latach na Łotwie i Estonii również wykryto mniej zjadliwe warianty.
Nowy szczep, zwany HuB20, został wyizolowany z próbki wieprzowiny pobranej na targu w środkowej prowincji Hubei. Miał częściową delecję genu CD2v i sąsiedniego genu 8CR. Wcześniejsze badania w Rosji sugerowały, że usunięcie tych dwóch genów może chronić przed afrykańskim pomorem świń.
Jak informowali naukowcy ten wariant nie zawiera żadnych znanych genów markerowych, co wskazuje, że naturalne warianty ASFV występujące w Chinach i może to być związane z podostrą epidemią ASF w tym kraju. Obecnie trwają dalsze badania nad zjadliwością szczepu.
Oprac. dkol na podst. Reuters
Fot. poglądowe
Szczepy powodują przewlekłą postać afrykańskiego pomoru świń, która wpływa na zdolności rozrodcze - produkcję prosiąt na fermach loch. Naukowcy z Wojskowego Instytutu Weterynaryjnego w Changchun stwierdzili, że wydaje się, że istnieje rosnący trend niższej śmiertelności z powodu afrykańskiego pomoru świń, jednak nie oznacza to że w środowisku wirusa nie ma, ale daje mnie charakterystyczne objawy. Im dłużej wirus utrzymuje się w chlewniach, tym więcej ma czasu na rekombinację. W ostatnich latach na Łotwie i Estonii również wykryto mniej zjadliwe warianty.
Nowy szczep, zwany HuB20, został wyizolowany z próbki wieprzowiny pobranej na targu w środkowej prowincji Hubei. Miał częściową delecję genu CD2v i sąsiedniego genu 8CR. Wcześniejsze badania w Rosji sugerowały, że usunięcie tych dwóch genów może chronić przed afrykańskim pomorem świń.
Jak informowali naukowcy ten wariant nie zawiera żadnych znanych genów markerowych, co wskazuje, że naturalne warianty ASFV występujące w Chinach i może to być związane z podostrą epidemią ASF w tym kraju. Obecnie trwają dalsze badania nad zjadliwością szczepu.
Oprac. dkol na podst. Reuters
Fot. poglądowe
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a