Pomoc dla spółdzielni
Członkostwo w spółdzielni pozwala rolnikom na wspólne zarządzanie - członkowie i jednocześnie właściciele kontrolują działalność przedsiębiorstwa, dzięki czemu rolnik uczestniczy czynnie w drodze swego produktu do konsumenta („od pola do stołu”). Ponadto, dzięki angażowaniu się spółdzielni w proces przetwórstwa produktów rolnych, podmioty te wypracowują korzyści dla swoich członków w postaci zwiększenia wartości sprzedawanych produktów rolno-spożywczych. Dzięki temu dodatkowy profit z prowadzonej działalności (marża przetwórcza) nie trafia do pośredników. Wpływa to na skrócenie liczby ogniw w łańcuchu żywnościowym, a tym samym wzmocnienie pozycji rynkowej producentów rolnych. A zatem zasadne jest wspieranie uczestnictwa producentów rolnych w spółdzielniach zajmujących się przetwórstwem produktów rolnych lub przetwórstwem ryb, skorupiaków i mięczaków – czytamy w uzasadnieniu proponowanych zmian.
Dlatego MRiRW chce, aby pomoc w formie dopłat do oprocentowania kredytów była również udzielana na zakup udziałów w spółdzielniach prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa produktów rolnych lub przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków. Jednocześnie aby przywrócić preferencyjny charakter tych kredytów proponuje się aby wysokość oprocentowania tych kredytów dla kredytobiorcy była nie wyższa niż 1% w skali roku.