- Dotychczasowe oznaczenia były w różny sposób manipulowane. Panowała tam pewna nieuczciwość, którą ten projekt będzie mógł zlikwidować, tak by konsument świadomie mógł wybierać polskie produkty – powiedział wczoraj minister rolnictwa Grzegorz Puda.
Ocenił, że projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy.
Wczoraj w siedzibie ministerstwa rolnictwa list intencyjny na rzecz realizacji projektu podpisali: minister rolnictwa, pełnomocnik rządu do spraw GovTech, KOWR, Główny Lekarz Weterynarii, IJHARS, PIORiN, ARiMR, GIS i Główny Inspektor Transportu Drogowego.
Paszportyzacja Polskiej Żywności to jeden z elementów przygotowujących wdrażanie w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021 – 2027 idei „Od pola do stołu”. Ma być to cyfrowy system gwarantujący efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw. Jego funkcjonalności mają umożliwić rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu.