Pierwsza w 2022 roku aukcja na GDT ze spadkiem indeksu
Po czterech aukcjach wzrostowych, indeks cena na GDT 15 marca odnotował spadek na poziomie 0,9%. Jest to pierwszy spadek wartości indeksu w tym roku. Do tej odnotowywał on kilkuprocentowe wzrosty. Spadkowy trend utrzymał się również w odniesieniu do wartości sprzedaży produktów. W porównaniu do aukcji z pierwszego marca, sprzedano o 7,5% mniej produktów mlecznych.
Które produkty mleczne najbardziej spadły?
Do spadku indeksu cen przyczyniło się głównie zmniejszenie ceny pełnego mleka w proszku, którego cena spadła o 2,1% do 4569 dolarów/t.
Na wartości straciły też masło oraz laktoza.
Masło sprzedano o 1,8% taniej, tj. za 6958 dolarów/t a laktozę o 0,6% taniej, tj. za 1618 dolarów/t.
Jakie produkty mleczarskie zdrożały?
W trendzie wzrostowym pozostały natomiast odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar. Odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 1,6% do 4545 dolarów/t, bezwodny tłuszcz mleczny o 0,4% do 7111 dolarów/t, a cheddar o 0,3% do 6412 dolarów/t.
Podczas aukcji nie oferowano serwatki i maślanki w proszku.
Artur Puławski
Fot. Anna Shvets z Pexels