Trzy rodzaje doświadczeń
W Masłowicach trwają badania WGO (wartość gospodarcza odmian) w zakresie odmian truskawki, maliny i porzeczki czarnej. Badania OWT (odrębność, wyrównanie, trwałość) prowadzone są w truskawkach, malinach, porzeczkach: białej, czarnej i czerwonej, borówce, aktinidii, świdośliwie, agreście i jeżynie. Prowadzone są też kolekcje odmian roślin żywych, które muszą być odnawiane z częstością zależną od gatunku, np. truskawek co 4–5 lat.
Przebogate kolekcje
Czy ktoś z Państwa widział w jednym miejscu 151 odmian czarnej porzeczki? Może się to udać, odwiedzając Masłowice. Największe wrażenie robi Bona, średnica jej owoców zdecydowanie dyskwalifikuje rywali. Należy do odmian bardzo wczesnych.
Porzeczka czerwona występuje tu w 43 odmianach. Smakowitością wyróżnia się Wiśniowa Biała. Porzeczki białej zgromadzono 20 odmian. Ciekawą kreacją jest Rosa Sport o gronach różowych w pełni dojrzałości.
Malinę reprezentuje aż 105 odmian. Przeważają te owocujące na pędach dwuletnich (81 odmian). Znajdujemy tu maliny o owocach czerwonych, żółtych, czarnych oraz malinę ozdobną – Rubens odoratus. Bardzo wczesna i bardzo plenna okazuje się żółtoowocowa odmiana Citria.
– Według mnie i smak i wygląd owoców wyróżnia wśród agrestów odmianę Czerwony Triumph – ocenia specjalistka Małgorzata Janik. Dobry smak jest też charakterystyczny dla odmian Rokula i Rolanda.