Zgodnie z raportem opublikowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z 2019 roku, truskawki są najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w Polsce. W 2018 r. pod względem wolumenu produkcji Polska zajmowała drugie miejsce po Hiszpanii w Unii Europejskiej. W ostatnich latach areał uprawy truskawek w Polsce kształtuje się na poziomie bliskim 50 tys. ha, a zbiory, w zależności od warunków pogodowych, 178205 tys. ton.
Z benedyktyńską cierpliwością
Firma Niwa od 10 lat zajmuje się hodowlą roślin jagodowych: maliny, truskawki, jagody kamczackiej czy borówki wysokiej. W naszej firmie hodowla prowadzona jest tradycyjną metodą krzyżówkową, polegającą na planowanym doborze par rodzicielskich. Są one dobierane na podstawie wcześniejszych obserwacji fenotypowych roślin, prowadzonych na polach selekcyjnych, a następnie w doświadczeniach porównawczo-odmianowych.
Hodowla truskawek w firmie Niwa obejmuje trzy kierunki:
- odmiany tradycyjne;
- deserowe do uprawy gruntowej i pod osłonami;
- odmiany powtarzające owocowanie pod osłony i odmiany do przetwórstwa, z uwzględnieniem odmian o specjalnym przeznaczeniu, wynikającym z ich walorów smakowych, aromatycznych czy wartości prozdrowotnych.
Co roku wykonuje się ok. 250 kombinacji krzyżówkowych, z których uzyskuje się ok. 13 tys. siewek. Selekcja jest prowadzona na poziomie 0,7–1%, co znaczy, że każdego roku uzyskuje się średnio 90130 nowych pojedynków. Pojedynki, zaawansowane klony hodowlane i dostępne na rynku odmiany są badane w doświadczeniach porównawczo-odmianowych – w otwartym gruncie i pod osłonami. Zaawansowane klony są oceniane w gospodarstwach zaprzyjaźnionych producentów. Ocenia się parametry rośliny: siłę wzrostu, wyrównanie roślin, pokrój, zdrowotność, plenność oraz owoców: barwę, kształt, smak, jędrność, odrywanie od dna kwiatowego, atrakcyjność, gnicie, wielkość komory, odgniecenia. Dla wybranych klonów hodowlanych w celu potwierdzenia ich samopłodności prowadzi się badania biologii kwitnienia, czyli określa się ich płodność. Sprawdza się również kiełkowanie i żywotność pyłku. Owoce są poddawane analizom laboratoryjnym w zakresie zawartości witaminy C, kwasowości, stosunku cukru/do kwasu, poziomu ekstraktu (briks), suchej masy, odcieku, antocyjanów oraz wartości antyoksydacyjnych.