Kiedy najlepiej zacząć wysiewać bób? Bardzo wczesna uprawa z siewu bezpośredniego jest obarczona sporym ryzykiem. Większe szanse w tej uprawie mamy w tunelach foliowych.
Nie w pełni odporny
Bób jest tolerancyjny na trudne warunki uprawy w początkowym etapie rozwoju, zwłaszcza na oddziaływanie niskiej temperatury. Z badań i praktyki wynika, że wytrzymuje krótkie spadki do –4°C. Jest zdolny do kiełkowania już przy 3–4°C. Niemniej jednak proces ten przebiega dużo wolniej niż przy optymalnych warunkach termicznych (18–22°C). Ponadto przy długo utrzymującym się, wysokim poziomie wilgotności gleby, bardzo łatwo o choroby zgorzelowe w okresie kiełkowania i rozwoju siewek. Dlatego też ważne z punktu widzenia ekonomicznego (przyspieszenie produkcji) i fitosanitarnego (ograniczenie chorób) jest zapewnienie dogodnych warunków, gwarantujących szybkie i równomierne wschody. Często występujące stresy środowiskowe, m.in. upał i susza, mogą mocno wpłynąć na fizjologię rośliny, procent zawiązywania oraz wielkość i jakość strąków. Ważną kwestią jest dobór odmian sprawdzonych i polecanych do naszego klimatu, ponieważ gatunek ten plonuje w zależności od przystosowania do zmiennych warunków uprawy.