W ramach unijnej strategii „Od pola do stołu” Komisja Europejska zobowiązała się do końca 2023 r. do przeglądu następujących aktów prawa UE dotyczących dobrostanu zwierząt.
· dyrektywa Rady 98/58/WE z dnia 20 lipca 1998 r. dotycząca ochrony zwierząt hodowlanych („dyrektywa rolnicza”),
· dyrektywa Rady 1999/74/WE z dnia 19 lipca 1999 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony kur niosek („dyrektywa w sprawie kur niosek”),
· dyrektywa Rady 2007/43/WE z dnia 28 czerwca 2007 r. ustanawiająca minimalne zasady ochrony kurcząt utrzymywanych w celu produkcji mięsa („dyrektywa brojlerowa”),
· dyrektywa Rady 2008/119/WE z dnia 18 grudnia 2008 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony cieląt („dyrektywa cielęca”),
· dyrektywa Rady 2008/120/WE z dnia 18 grudnia 2008 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony świń („dyrektywa świńska”),
· rozporządzenie Rady (WE) nr 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu („rozporządzenie transportowe”),
· rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas uśmiercania („rozporządzenie w sprawie zabijania”).