Polskie rolnictwo jest zróżnicowane regionalnie. W regionach, w których znajdują się gospodarstwa z intensywną produkcją zwierzęcą, nie brakuje nawozów naturalnych. Natomiast w regionach, w których dominują gospodarstwa specjalizujące się w produkcji roślinnej, obserwowane są niedobory nawozów naturalnych, a ich ceny poszybowały w górę wzorem nawozów mineralnych.
Poferment – nowa gwiazda?
Aktualna sytuacja stwarza więc możliwość rozpropagowania wśród rolników nawozowego wykorzystania pofermentu z biogazowni rolniczych. Co prawda od lat wzbudza on wiele kontrowersji i obaw co do jego działania na rośliny i glebę, ale w aktualnej sytuacji poferment może być doskonałym źródłem składników dla roślin.Poferment jest płynną, brunatną substancją, pozostająca po procesie fermentacji metanowej różnych materiałów (substratów) organicznych. Fermentacja metanowa prowadzona jest w biogazowniach rolniczych produkujących biogaz, wykorzystywany do produkcji energii elektrycznej i cieplnej.
W Samodzielnym Zakładzie Chemii Rolniczej i Środowiskowej SGGW w Warszawie od lat prowadzimy badania, dotyczące oceny wartości nawozowej różnych pofermentów, uzyskiwanych w warunkach laboratoryjnych oraz pochodzących z krajowych i zagranicznych biogazowni rolniczych. Ich wyniki potwierdzają wysoką wartość nawozową pofermentu. Należy jednak zaznaczyć, że jest ona uzależniona od jego rodzaju, a dokładniej od rodzaju materiałów organicznych używanych w biogazowni.