Sytuacja na rynkach rolnych staje się coraz cięższa. Każdy segment rynkowy począwszy od producentów, zaczyna mieć coraz większe trudności, które zaczynają dotykać również produkcje warzyw.
Wielkopolska Izba Rolnicza apeluje
Aktualny skok wzrostu kosztów produkcji, jakie ponoszą gospodarstwa w zależności od jego kierunku, wzrasta nawet do 50%, w przypadku warzyw ciepłolubnych sięga nawet 80%. Uprawy szklarniowe są najbardziej narażone na wzrost kosztów, ogrzanie i doświetlenie to ograne pokłady energii. W roku 2021 cena miału, służącego do ogrzewania tuneli i szklarni wzrosła ponad trzykrotnie. Z 400 zł/t do nawet 1500 zł/t. Cena to jedno, a dostępność to drugie. Producenci na razie radzą sobie, korzystając z zapasów z ubiegłorocznych zakupów.
Siła robocza, sieci detaliczne i presja cenowa na rolników
Produkcja warzyw i owoców jest zajęciem niezwykle pracochłonnym, a dostępność siły roboczej również z roku na rok maleje. Małe, niezależne sklepiki i warzywniaki, zastępowane są przez sieci detaliczne, które narzucają swoje ceny rolnikom. Te wszystkie czynniki doprowadzą nie tyle do ograniczenia produkcji ile do zastąpienia krajowych produktów tymi importowanymi.