Jakie wymagania glebowe ma skorzonera?
Do właściwego rozwoju korzeni potrzebuje długiego okresu wegetacyjnego i dlatego rejony Polski o późnej wiośnie i wczesnej jesieni zdają się nieprzydatne, choć w czasie zmieniających się warunków klimatycznych można zaryzykować. Jednak najlepsze pod jej uprawę są tereny charakteryzujące się ciepłą wiosną, chłodnym latem i późną zimą. Warto także zadbać o właściwe przygotowanie stanowiska, które musi być pulchne i głęboko uprawione. W przeciwnym razie korzenie będą się rozwidlać albo wystąpią inne wady obniżające ich jakość.
Najlepsze są gleby próchniczne, piaszczysto-gliniaste, przewiewne i niepodmokłe. Ważne, by nie uprawiać skorzonery po marchwi, selerze, pomidorze, szpinaku ani po warzywach kapustnych. Najlepsze stanowisko jest po porach, ogórku, cebuli i fasoli. Wężymord nie znosi świeżego obornika, dlatego wskazana jest uprawa w drugim roku po jego zastosowaniu. Potrzebuje jednak gleby o dużej zawartości próchnicy i dobrze rośnie po uprawach wysoko nawożonych obornikiem. Wskazany jest odczyn gleby raczej obojętny lub zasadowy, ale roślina jest jednocześnie wrażliwa na wapń, a więc wapnowanie należy przeprowadzić pod rośliny poprzedzające jej uprawę.