Chiny odbudowały swoje stada świń po załamaniu ASF, ale nie osiągnęły jeszcze poziomu wyjściowego z 2018 roku. Produkcja wieprzowiny w Państwie Środka w przyszłym roku szacowana jest na około 52 mln ton, a konsumpcja na 53,6 mln ton. Wynika z tego, że spożycie na jednego mieszkańca wynosi 38,3 kg. Oczekuje się, że zapotrzebowanie na import wyniesie 1,7 mln ton, co stanowi 18% globalnego importu tego mięsa. W 2020 roku import wieprzowiny do Chin osiągnął najwyższy w historii poziom 5,3 mln ton, czyli 45% światowego handlu. Obecne chińskie ceny trzody chlewnej przekraczają granicę 4 euro za kg.
USDA: w 2023 roku światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) spodziewa się wzrostu światowej produkcji wieprzowiny. Nie nastąpi to jednak w UE.
Chiny odbudowały swoje stada świń po załamaniu ASF, ale nie osiągnęły jeszcze poziomu wyjściowego z 2018 roku. Produkcja wieprzowiny w Państwie Środka w przyszłym roku szacowana jest na około 52 mln ton, a konsumpcja na 53,6 mln ton. Wynika z tego, że spożycie na jednego mieszkańca wynosi 38,3 kg. Oczekuje się, że zapotrzebowanie na import wyniesie 1,7 mln ton, co stanowi 18% globalnego importu tego mięsa. W 2020 roku import wieprzowiny do Chin osiągnął najwyższy w historii poziom 5,3 mln ton, czyli 45% światowego handlu. Obecne chińskie ceny trzody chlewnej przekraczają granicę 4 euro za kg.