Bakłażany są bogate w sole mineralne
Bakłażan, nazywany też często psianką podłużną czy oberżyną, jest rośliną pochodzącą z Indii. Od tysiącleci jest uprawiany w Chinach. Do Europy bakłażana przywieźli Maurowie. Początkowo było to warzywo popularne wyłącznie w Hiszpanii, ale z biegiem czasu zaskarbił sobie sympatię mieszkańców całego kontynentu.
Bakłażany są cennym źródłem substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają wysokie stężenie kwasu askorbinowego oraz witaminy K. Można w nich znaleźć witaminę B6 oraz kwas foliowy, który wspomaga procesy krwiotwórcze, dzięki czemu jest jednym z czynników zapobiegających anemii. Oberżyna dostarcza też wielu soli mineralnych, w tym:
- potasu,
- magnezu,
- miedzi,
Bakłażan można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, trzeba tylko pamiętać o tym, że jest to roślina ciepłolubna i ma duże wymagania cieplne. Z tego powodu najlepiej jest uprawiać bakłazana pod osłonami, np. w szklarni albo tunelu foliowym. Stanowisko do uprawy bakłażana musi być bardzo ciepłe, nasłonecznione i osłonięte od wiatru. W przypadku tego warzywa sprawdza sie zasada, że nie uprawiamy spokrewnionych gatunków po sobie. Zatem bakłażana nie uprawiamy w tym samym miejscu, w którym wcześniej rosły inne warzywa z rodziny psiankowatych (papryka, pomidory, ziemniaki). Gleba powinna być żyzna, bogata w próchnicę i dostatecznie wilgotna. Przed posadzeniem sadzonek bakłażana podłoże należy nawieźć za pomocą kompostu albo obornika.