Polska znalazła się w gronie państw gdzie zaobserwowano największy wzrost produkcji mleka - w czerwcu: IT (+4%, + 42 000 t), IE (+3,7%, +39 000 t), FR (+0,8 %, +16 000 t), PL (+0,7 %, 8 000 t) i HU (+5,2 %, +7 000 t). Z kolei spadek produkcji zaobserwowano w 8 krajach m.in. - DE (- 1,3 %, -36 000 t) i FI (-4,5 %, -9 000 t).
Zanotowano spadek produkcji w przypadku OMP (-3,7%), masła (-0,9%), mleka spożywczego (-0,6%), mleka fermentowanego (-0,6%) i PMP (-12,1%), a z kolei wzrost produkcji serów (+2,9%), śmietany (+2,8%) i mleka zagęszczonego (+4,6%), w porównaniu do okresu styczeń-czerwiec 2020 r.
Według danych zebranych z 21 państw UE skup ekologicznego mleka surowego w UE wyniósł 4,5% (całkowitego skupu mleka) w czerwcu 2021 r. Najwięcej mleka ekologicznego produkują Austriacy (19,4% całkowitej krajowej produkcji), Szwedzi i Duńczycy. Z kolei najniższy udział mleka ekologicznego w całkowitej produkcji odnotowano w Polsce i Portugalii (0,3%). Średnie ceny mleka w czerwcu pozostały na podobnym poziomie do poprzedniego miesiąca (35,73 c/kg). Ceny były wyższe o 9,8% niż w czerwcu 2020 r.
Średnie ceny przetworów mlecznych w UE (do 22.08.2021) wzrosły w ciągu ostatnich 4 tygodni w przypadku masła o 0,2% do 394 EUR/100 kg, OMP o 1,6%, do 251 EUR/100 kg, WMP o 0,4% do 314 €/100kg, ale o 1,8% spadły ceny serwatki (95 €/100kg). Wzrosły również ceny serów np. w przypadku cheddara o +2,8% do 325 EUR/100 kg, edamskiego o 0,3 % do 331 EUR/100 kg, goudy o 1,4 % do 333 EUR/100 kg i nieznacznie spadła w przypadku sera ementalskiego o 0,1% do 486 EUR/100 kg.