Unia Europejska może wprowadzić podatek od... mięsa. Chodzi o CO2 i 32 mld euro rocznie
Wiodące organizacje rolnicze, zdrowotne i ekologiczne wnoszą do Parlamentu Europejskiego propozycję wprowadzenia extra opłat – tzw. opłaty środowiskowej – dla producentów mięsa. Domagają się sprawiedliwego ustalania cen mięsa, uwzględniającego koszty emisji CO2 – informuje „Rzeczpospolita”.
Autorzy raportu, stanowiącego uzasadnienie propozycji, przekonują, że wprowadzenie opłat, zapewniających „uczciwe ceny mięsa”, doprowadzi do zmniejszenia emisji CO2 nawet o 120 mln ton rocznie. Włączenie kosztu środowiskowego do ceny mięsa może zmniejszyć jego spożycie, a to z kolei obniży koszty opieki zdrowotnej, ponieważ Europejczycy spożywają o 50 proc. więcej mięsa, niż zalecają dietetycy.
Jak zapewniają pomysłodawcy, kluczowym aspektem wniosku jest to, by dochody z opłaty mięsnej, prognozowane na 32,2 mld euro rocznie w 28 państwach członkowskich UE do 2030 r. (a de facto niższe, bo Wielka Brytania opuściła już UE - red.), "mogły zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne".