Co najchętniej jedli Polacy w lipcu? Jakiego popularnego warzywa jesteśmy największym producentem w Europie? Które cieszyło się 96 % zainteresowaniem w naszym kraju? A które pomagają w profilaktyce cukrzycy typu II?
Młode ziemniaki nr 1
Najczęściej jadanym przez Polaków warzywem w lipcu, wg badań kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja." były młode ziemniaki. Konsumpcje tych warzyw deklaruje więcej niż dziewięciu na dziesięciu Polaków. Zostały niezaprzeczalnym hitem lipca. Trudno się dziwić, są one w końcu nieodłącznym elementem naszej tradycji kulinarnej, a jedocześnie źródłem wielu witamin i minerałów. Niestety, w tym roku areał uprawy ziemniaków w Polsce wynosi tylko ok 300 tyś ha, to o 28 tyś ha mniej niż w 2020r.
Po drugie - pomidor
Na drugim miejscu w rankingu najchętniej zjadanych warzyw uplasował się pomidor. Jest on niezwykle w Polsce lubianym warzywem. Jemy go praktycznie przez cały rok, jednak najsmaczniejszy jest i tak w sezonie letnim. Choć do Polski dotarł dopiero pod koniec XV w, jego popularność jest niepodważalna. Pod względem wielkości produkcji pomidora w Europie, ulegamy Hiszpanii, Włochom, Portugalii i Niemcom.