- Z pola pobiera się bryłę gleby z całymi roślinami i korzeniami.
- Z bryły wybiera się delikatnie kilka roślin i płucze ich korzenie.
- Liście i źdźbła ucina się około 3 cm nad węzłem krzewienia.
- Tak przygotowane rośliny z korzeniami układa się na wilgotnej ligninie lub kilku warstwach ręcznika papierowego. Całość zawijamy w ten materiał i ponownie zwilżamy wodą.
- Odkładamy w ciepłe miejsce. Na roślinach nieprzemrożonych pierwsze odrosty pojawią się już po 24 godzinach. Przyrost 3–5 mm świadczy o dobrym przezimowaniu. Jeśli mają one natomiast 1–2 mm to rośliny są w gorszej kondycji.
Jak wykonać test dla rzepaku?
Dla rzepaku test wygląda nieco inaczej i trwa dłużej. Z pola wykopuje się nienaruszone bryły gleby z roślinami. Te umieszcza się w pojemniku umożliwiającym podlewanie roślin. Pojemnik umieszczamy w pomieszczeniu w temperaturze 15oC. Po około 7 dniach zdrowe rośliny wznowią wegetację, a przemrożone zaczną gnić w miejscach najbardziej narażonych na mróz.Test jest dość poglądowy, bo przecież nie można powiedzieć, że zboża po teście z przyrostami 1–2 mm kwalifikują się do likwidacji. Pomoże jednak w podjęciu decyzji o chociażby strategii nawożenia azotowego na wiosnę, szczególnie pierwszej dawki.
jd, fot. Daleszyński