Dożynki to wyjątkowa uroczystość dla wszystkich, którzy związani są z ziemią. Zwyczajowo odbywają się po zakończeniu zbiorów i towarzyszą im takie elementy jak wieniec dożynkowy, chleb wypiekany z mąki z zebranego zboża oraz słomiane kukły, które ozdabiają wioski.
Jednym z kluczowych elementów obchodów dożynkowych jest wieniec, który powinien być wykonany w kształcie proporcjonalnej korony, złożonej z czterech, sześciu bądź ośmiu ramion. Do jego uwicia używa się podstawowych zbóż m.in.: żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa. Udekorowany powinien być kwiatami polnymi i ogrodowymi, owocami, warzywami i ziołami. Zwieńczeniem całej formy jest najczęściej umieszczenie na szczycie symboli religijnych takich jak: krzyż, hostia, monstrancja.
Innym starym zwyczajem jest ostatnia kępa. Na polu zostawiona wąski pas zboża po to, by ziemia nie zapomniała o swoich obowiązkach i zachowała ciągłość urodzaju. Zwyczaj ten nazywany był przepiórką, perepełką, brodą albo kozą. Często z tych właśnie łanów pleciono winiec.
Całej uroczystości dożynkowej przewodniczą Starosta i Starościna. Ponadto uczestniczy w niej również Gospodarz – kapłan, jeśli dożynki mają wymiar sakralny lub przedstawiciel samorządu, jeśli mają charakter świecki. Wydarzenie uświetnią występy muzyczne i taneczne lokalnych artystów.