Szczepienia zwalczą choroby – różyca


Lepiej zapobiegać niż leczyć – tę starą prawdę znają wszyscy. Podpowiadamy, jak wprowadzić ją w życie w chlewni i chronić zdrowie świń. Jak zapobiegać różycy podpowiada prof. Zygmunt Pejsak.
O tym czy i kiedy należy zaszczepić świnie decyduje lekarz weterynarii opiekujący się stadem. Tym niemniej istnieją pewne wytyczne, schematy postępowania.
Warto wiedzieć jakimi szczepionkami dysponują lekarze. Czym biopreparaty różnią się od siebie i jakie są zasady ich podawania.
RÓŻYCA ŚWIŃ
Przeciw różycy stosowane są szczepionki z żywymi, atenuowanymi szczepami lub ze szczepami inaktywowanymi. Te pierwsze mają przewagę nad szczepionkami inaktywowanymi ze względu na silniejsze pobudzenie układu odpornościowego. Z uwagi na nierzadkie powikłania poszczepienne po stosowaniu szczepionek atenuowanych, są one coraz rzadziej wykorzystywane w praktyce. Wycofywanie się z ich stosowania związane jest z faktem dość częstego występowania wśród trzody chlewnej drobnoustrojów obniżających odporność (PRRSV, PCV2, Mycoplasma hyopneumoniae), co zwiększa częstość powikłań po stosowaniu szczepionek atenuowanych przeciw różycy świń. W krajach UE szczepionki żywe stosowane są rzadko. Do produkcji szczepionek inaktywowanych stosuje się szczepy serotypu 2 (czyli B) włoskowca różycy. Szczepy te wytwarzają na podłożach z dodatkiem surowicy czynnik immunogenny, istotny w indukowaniu czynnej odporności przeciwzakaźnej.