PROM i Krajowa strategia ograniczania strat i marnotrawstwa żywności
Celem PROM jest wzmocnienie instytucji publicznych w zakresie zarządzania polityką publiczną dotyczącą ograniczania strat i marnotrawstwa żywności oraz opracowanie planu przeciwdziałania stratom i marnotrawstwu żywności.Projekt składa się z 8 zadań:
1. Oszacowanie strat i marnotrawstwa żywności oraz opracowanie systemu ich monitorowania;
2. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo żywności – partycypacja społeczna;
3. Zarządzanie ryzykiem strat i marnotrawstwa żywności;
4. Opracowanie założeń monitoringu żywności przekazywanej na cele charytatywne oraz giełdy darowizn żywności;
5. Strategia racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności;
6. Kampania społeczna „Nie marnuj jedzenia”;
7. Ratowanie żywności przed zmarnowaniem;
8. Procedura przekazywania żywności na cele społeczne – pilotaż.
„Krajowa strategia ograniczania strat i marnotrawstwa żywności” jest jednym z zadań projektu PROM, realizowanego w ramach programu GOSPOSTRATEG na podstawie umowy o wykonanie i finansowanie projektu zawartej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju przez konsorcjum w składzie: