SGGW otrzymało dotacje na opracowanie nowych metod przechowywania i sortowania mini kiwi
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego pod kierunkiem prof. SGGW dr hab. Piotra Lachoty do stycznia 2021 r., dzięki dofinansowaniu ARMIR, realizuje projekt pt. „Opracowanie optymalnej technologii pozbiorczej dla owoców r. mini kiwi (Actinida arguta) oraz prototypu modułu nieinwazyjnie sortującego owoce pod względem stopnia dojrzałości (MODOM)”
Głównymi celami prac nad projektem popularyzującym uprawę mini kiwi jest:
- opracowanie optymalnej procedury pozbiorczej dla tych nowych owoców (w tym reżim temperaturowy po zbiorze, procedura sortowania i warunki długotrwałego przechowywania chłodniczego)
- zaprojektowanie i wykonanie prototypu modułu sortującego owoce mini kiwi nieinwazyjnie pod względem stopnia dojrzałości (opracowanie i walidacja algorytmów oceny stopnia dojrzałości owoców oraz budowa w pełni sprawnego prototypu automatycznego urządzenia sortującego z modułem wizyjnym).
Na konsorcjum badawcze składają się: SGGW, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie oraz plantator mini kiwi z woj. mazowieckiego.
Pasjonatem i naukowym znawcą owoców minikiwi, a zarazem także prezesem Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi w Polsce jest dr hab. Piotr Lachota.