Polski rynek eko w liczbach
– Globalny zwrot ku temu, co przyjazne naturze, jest czymś trwale obecnym we współczesnym świecie. To nie moda czy chwilowa zachcianka, ale dziejowa konieczność – mówi Krystyna Radkowska, prezeska Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Dane na 31.12.20 r. wskazują:
1,36 miliarda złotych - szacowana wartość rynku
18 575 gospodarstw ekologicznych
1 022 przetwórni ekologicznych
509 291 hektarów upraw eko
3,5% udział w ogólnej powierzchni rolnej
13 jednostek certyfikujących
Chociaż wartość rynku wzrosła o 10% na przestrzeni roku (2019 do 2020), liczba gospodarstw eko spada. Dlaczego? Po przystąpieniu Polski do UE wiele gospodarstw przeszło szybką zmianę w eko ze względu na proste kryteria naboru do dopłat za ten kierunek produkcji. Powód znaczący, szczególnie w tamtych latach, kiedy popyt był znikomy a walory produktów niezbyt cenione.
Niestety, przekształcenie kończyło się na papierze. Dlatego w kolejnym PROW 2014-2020 wprowadzono szereg kryteriów do spełnienia, które zniechęciły niezaangażowanych producentów. Jednocześnie skutek jest taki, że rolnicy, którzy pozostali przy produkcji eko, zwiększają produkcję na rynek, nie zostając przy samych dotacjach. Co więcej, w ramach Zielonego Ładu przewiduje się zwiększenie dotacji na rolnictwo ekologiczne o 30%. A popyt może znacznie się zwiększyć, biorąc pod uwagę nowe dotacje dla szkół na zakup żywności eko. Już teraz w każdym polskim mieście powyżej 20 tys. mieszkańców jest co najmniej jeden sklep z żywnością eko.