Różowienie korzeni i fusarium w cebuli, czy idą w parze?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Różowienie korzeni i fusarium w cebuli, czy idą w parze?

03.12.2021

W produkcji roślin, w tym warzywnych, w niektórych przypadkach mamy do czynienia z tzw. infekcją mieszaną. Podobne objawy powodują zupełnie odmienne czynniki sprawcze.

Różowa zgnilizna korzeni w uprawie cebuli

Różowa zgnilizna korzeni jest obserwowana na roślinach z rodzaju Allium, głównie na cebuli, w Polsce występuje w zmiennym nasileniu. Zakażone korzenie są różowe, ale z czasem przebarwiają się na czerwonobrązowo lub czarno. Oprócz cebuli chorobę można obserwować na czosnku i porze. Sprawcą jest grzyb Pyrenochaeta terrestris (synonim Phoma terrestris). Niekiedy różowienie korzeni może występować w obecności grzybów Fusarium spp.

Fusarium chorobą cebuli

Często procesy rozkładu tkanki cebuli w organach spichrzowych są powodowane przez grzyby z rodzaju Fusarium. Początkowo zaliczano je do jednej z przyczyn choroby. Obecnie przyjmuje się, że bezpośrednim sprawcą różowej zgnilizny korzeni jest grzyb zakwalifikowany do pasożytów względnych P. terrestris.
Pyrenochaeta terrestris może być zarówno saprotrofem, jak i pasożytem, w zależności od obecności żywiciela. Przy jego braku grzyb rozwija się na martwej materii organicznej. W procesie infekcji rośliny początkowo grzybnia rozwija się międzykomórkowo. Z czasem P. terrestris, jak i Fusarium spp. przerastają do tkanki naczyniowej.
Są doniesienia, że niektóre gatunki Fusarium mogą również powodować różowienie korzeni, szczególnie na martwych lub starych egzemplarzach. Ale dopiero poprawna diagnoza porażonych tkanek może dokładnie określić sprawcę. Ciemnoczerwone przebarwienie rdzenia łodygi (w przypadku cebuli jest to piętka, z której wyrastają korzenie) i korzenia rośliny (tkanka naczyniowa ksylemu i łyka) przy jednoczesnym zapadnięciu zewnętrznej warstwy tkanki korzenia odróżnia różowienie korzeni od zgnilizny korzeni wywołanej przez gatunki Fusarium.

Czy różowienie korzeni i fusarium mogą wystąpić jednocześnie?

Czy różowienie korzeni i fuzarioza idą w parze? W produkcji roślin, w tym warzywnych, w niektórych przypadkach mamy do czynienia z tzw. infekcją mieszaną. Podobne objawy powodują zupełnie odmienne czynniki sprawcze. W przypadku cebuli zakażenie roślin przez P. terrestris może współistnieć z grzybami z rodzaju Fusarium, także z Fusarium oxysporum f. sp. cepae, sprawcą fuzariozy. W obu przypadkach może nastąpić różowienie korzeni, aczkolwiek za główną przyczynę tej choroby uznawany jest grzyb P. terrestris.
Gatunki Fusarium są wszechobecne w glebie. Towarzyszą także w wielu przypadkach w tkance cebuli porażonej przez inne patogeny. Zazwyczaj w analizach mikrobiologicznych chorej tkanki znajdować można liczne gatunki grzybów z rodzaju Fusarium. Najczęściej są tylko saprofitami, rozwijającymi się na martwej tkance uprzednio zniszczonej przez inny patogen. Ale może się znaleźć tam grzyb F. oxysporum f. sp. cepae, który jest sprawcą fuzariozy cebuli. Straty powodowane przez ten patogen dochodzą nawet do 50%.

Objawy fuzariozy w cebuli

Typowe objawy to zgnilizna podstawy cebuli oraz nekroza korzeni. Symptomy są obserwowane na roślinach we wszystkich stadiach rozwoju. Na zainfekowanych siewkach występują białawe, później różowiejące skupienia grzybni i zarodników. Zgniliźnie ulega podstawa cebul oraz korzenie, co skutkuje stopniowym zamieraniem roślin. Na powierzchni zainfekowanych cebul można obserwować skupienia początkowo białawych, a następnie różowawych strzępek z zarodnikami, co powoduje pewne zamieszanie w pobieżnej diagnozie choroby. Po podłużnym przekrojeniu chorej cebuli można obserwować zbrunatnienie tkanek, rozszerzające się w kształcie trójkąta od podstawy w kierunku wierzchołka. Po pewnym czasie tkanki te zagniwają, pojawiają się bakterie. Na polu, gdzie pojawiła się fuzaryjna zgnilizna, często zamieranie roślin występuje placowo, stopniowo rozszerzając swój zasięg. Grzyb rozwija się najszybciej w temperaturze 28–32°C, chociaż rozwój choroby obserwowano już w 15°C.

Jakie objawy ma różowienia korzeni w cebuli

Zainfekowane korzenie stają się różowe, po pewnym czasie zmieniają barwę na czerwono-fioletową i stopniowo zamierają. W niektórych przypadkach choroba jest utajona, ponieważ część korzeni zamiera bez różowienia. Choroba ta przyczynia się do zasychania szczypioru, szczególnie w latach suchych i bardzo ciepłych, już od połowy lipca. Różowawo-czerwone przebarwienie może sięgać do łusek cebuli. Nowe korzenie również mogą ulec zakażeniu. Tkanka naczyniowa pośrodku korzenia może zmienić kolor z ciemnoczerwonego na fioletowy. Wzrost roślin zostaje zahamowany, jeśli infekcja trwa, ale choroba rzadko prowadzi do zamierania rośliny. Zakażenie ogranicza się do korzeni i zewnętrznych łusek cebuli. Grzyb P. terrestris (Phoma terrestris) ma zdolność przeżywania przez wiele lat na polu, nawet przy braku żywiciela. Patogen może być przenoszony w obrębie pól i między polami za pomocą sprzętu do uprawy i wody do nawadniania. Zakażeniu sprzyja wysoka temperatura gleby – 27°C. Zranienia tkanki nie są konieczne do infekcji, zaś słabe rośliny są bardziej podatne. Im dłużej cebula jest uprawiana na polu, tym zniszczenia większe.

Zwalczanie różowienia korzeni i fusarium

Różowienie korzeni, powodowane przez grzyb P. terrestris może występować razem z fuzariozą. Pewne metody zapobiegawcze jednocześnie ograniczają te dwie choroby. Jest to przede wszystkim zmianowanie uprawy cebuli na tym samym polu. Jeżeli choroby te były obecne na nim w latach poprzednich, należy unikać ponownej uprawy cebuli. Ponadto pola z tendencjami do zastoisk wodnych nie powinny być brane pod uwagę przy planowaniu uprawy cebuli. W przypadku różowienia korzeni sadzenie cebuli po zbożach lub kukurydzy cukrowej (są doniesienia, że P. terrestris poraża korzenie kukurydzy) może również zwiększyć ryzyko tej choroby, ponieważ potencjał inokulum staje się większy w przypadku tych upraw niż w przypadku cebuli.

W ograniczaniu chorób polecany jest środek Polyversum WP. Zawiera żywy organizm, przeznaczony do ochrony strefy korzeniowej i nadziemnej przed chorobami grzybowymi. Pierwszy zabieg wykonać w fazie 3–4 liści, stosując dwukrotnie środek co 14–21 dni, w dawce 0,2 kg/ha. Zaleca się 600–800 l wody na ha. Zabieg należy wykonywać w dzień pochmurny, w nocy, najlepiej podczas lekkiej mżawki. Aplikowany powinien być na wilgotną glebę, czyli po nawadnianiu lub po deszczu, ponieważ produkt musi dostać się w obręb systemu korzeniowego.

Ważny jest zdrowy materiał nasadzeniowy. Jeżeli nasiona nie były zabezpieczone przed patogenem, do ich zaprawiania można zastosować zaprawę Maxim 480 FS w dawce 1 ml/kg nasion. Rutynowa ochrona cebuli fungicydami z grupy: triazole + strobiluriny lub strobiluriny przed alternariozą ogranicza także rozwój fuzariozy i różowienia korzeni w okresie wegetacji. Istnieją odmiany o pewnej odporności cebuli na fuzariozę (np. Frontino) i różowienie korzeni (np. Rhino).

Autor: dr Jan Sobolewski, Skierniewice

fot. Sobolewski

CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.warzywaiowoce.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Jak chronić maliny jesienne?

Plantacje malin potrafią przynieś zbiory wysokiej jakości przy prawidłowym prowadzeniu. Trzeba zacząć od wyboru odpowiedniego stanowiska, dobrej jakości krzewów i skutecznej ochrony. Brak zabezpieczenia przed chorobami to nie tylko straty w plonie, ale możliwość utarty całych roślin.

czytaj więcej

Ekologiczne z wyboru – miejsca produkcji ekologicznej

Wreszcie pojawiają się realistyczne głosy na temat miejsca produkcji ekologicznej w naszym rolnictwie. Z szumnie ogłoszonych 25% gruntów, mówi się już o, i tak ambitnych, 7%. O badania dla gospodarstw ekologicznych prowadzących tę działalność z przekonania, pytamy prof. Jolantę Kowalską.

czytaj więcej
Publikacja specjalna

Kwasy humusowe i ich zastosowanie w uprawach sadowniczych

Kwasy humusowe są często stosowane w uprawach sadowniczych drzew oraz roślin. Mają one bowiem pozytywny wpływ na ich wzrost oraz rozwój plonów, dzięki nim możliwe jest również zmniejszenie częstotliwości nawożenia poprzez polepszenie jakości uzyskanych owoców. Jakie dokładnie rezultaty możemy uzyskać, stosując kwasy humusowe w uprawach? Co warto o nich wiedzieć?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)