Rolniczy Handel Detaliczny w Polsce rośnie!
RHD systematycznie rozwija się, co roku przybywają do listy kolejne gospodarstwa zajmujące się produkcją i sprzedażą produktów mleczarskich oraz mięsa i wyrobów. Ile obecnie gospodarstwa prowadzi RHD w tym zakresie?
Teraz coraz więcej rolników zastanawia się nad pójściem tą drogą. Zazwyczaj głównym powodem jest rosnąca frustracja dotycząca braku stabilności opłacalności produkcji, rosnące koszty gospodarstw oraz wahania w skupach żywca i mleka. Dzięki sprzedaży bezpośrednio z gospodarstwa, przy zaangażowaniu i ciekawym pomyśle na biznes oraz dobrej lokalizacji gospodarstwa można zyskać dodatkowy dochód. Co prawda są pewne ograniczenia, jak wymagania, które należy spełnić oraz ograniczenie ilościowe i podatkowe. Jednak opanowanie zasad nie jest skomplikowane, a pomoc finansową na inwestycję w nowe przedsięwzięcie można pozyskać ze środków unijnych, np. z małego przetwórstwa PROW. Dobrze jest również nawiązać kontakt z lokalnymi grupami działania, bo mają świetne pomysły dotyczące promocji produktów.
– W odniesieniu do rolniczego handlu detalicznego obserwowany jest stały, dynamiczny wzrost liczby podmiotów prowadzących tego rodzaju działalność. Trudno jest jednoznacznie wskazać czy pandemia COVID-19 miała wpływ na decyzje o podjęciu tego rodzaju działalności. W 2019 r. liczba podmiotów wzrosła trzykrotnie (z 2 667 do 6 584), natomiast na koniec 2020 r. było ich już ponad 10 200 (a więc przybyło kolejne ponad 3 600 podmiotów) - informuje Główny Inspektorat Weterynarii naszą redakcję.
Do końca 2020 r. zarejestrowano następujące liczby działalności:
585 – mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone;
728 - mleko surowe albo mleko surowe i siara;
382 – surowa śmietana;
770 – produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie.