Regeneratywna Rewolucja w Rolnictwie to temat spotkania zorganizowanego przez EIT Food oraz Fundację Terra Nostra w Kórniku w dniach 28.02 - 01.03 2023 roku, podczas którego połączono aspekty teorii z wieloletnią praktyką.
EIT Food to część Europejski Instytuty Innowacji i Technologii (EIT) – niezależnego organu Unii Europejskiej utworzonego w 2008 roku. EIT Food zajmuje się prowadzeniem szkoleń dla przedsiębiorców, rolników czy studentów. Celem jest wspieranie innowacji dla branży rolno-spożywczej. Ten międzynarodowy projekt prowadzony jest aktualnie 5 krajach Europy w Polsce, Słowacji, Czechach, na Węgrzech oraz Bułgarii.
— Nasza wizja to świat, w którym każdy ma dostęp do bezpiecznej, zdrowej żywności w ramach zrównoważonej produkcji. Proces ten powinien opierać się na uczciwości i zaufaniu na każdym etapie — mówi Monika Linkowska z EIT Food.
fot. Na zdjęciu Monika Linkowska z EIT Food. Projekt składa się z czterech etapów. Jednym z nich jest szkolenie, na którym mieliśmy okazję się pojawić. Do szkolenia zostały wybrane gospodarstwa, które zgłosiły chęć udziału, a jednym z kryteriów była ich wielkość. W kolejnym etapie zostanie wybrane 6 gospodarstw z 30 uczestniczących, na podstawie ankiety, Wtedy EIT Food będzie finansować 3-letni program wsparcia agronoma Terra Nostra. Planowane są również wydarzenia publiczne oraz działania dla konsumentów, m.in. wywiady z rolnikami, którzy zostali wybrani, tak aby, jak najwięcej ludzi, producentów rolnych dowiedziało się o korzyściach płynących z Rolnictwa Regeneratywnego.
Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra powstała w roku 2019. Jej celem jest propagowanie idei biologizacji, czyli regeneracji w rolnictwie. Terra Nostra prowadzi również program certyfikacji gospodarstw rolnych potwierdzających wdrażanie praktyk regeneratywnych.