Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) jest organizacją międzyrządową, której celem jest działanie na rzecz stabilizacji rynku zbóż i zwiększenia światowego bezpieczeństwa żywnościowego.
W swym styczniowym raporcie, po dwumiesięcznej przerwie, eksperci IGC w stosunku do raportu z listopada, obniżają o 1 mln t, do 2 mld 286 mln t. Ich prognozy światowej produkcji zbóż ogółem na sezon 2021/22 są w dalszym ciągu rekordem wszechczasów.
Szacunki zbiorów zostały obniżone ponieważ redukcje dla kukurydzy (głównie w Ameryce Południowej), owsa, jęczmienia i żyta przeważyły nad wzrostem zbiorów pszenicy (głównie w Australii i Argentynie).
Uwzględniając ograniczenia wykorzystania na paszę i zastosowanie przemysłowe zbóż, szacowana konsumpcja zostaje w obecnym raporcie zredukowana o 3 mln t do 2 mld 287 mln t, co jest i tak wynikiem wyższym o 71 mln t do sezonu poprzedniego. Globalna konsumpcja osiągnie nowy szczyt, dzięki rocznym wzrostom w zużyciu pasz (+33 mln t), w żywności (+10 mln t) i do przemysłu (+10 mln t).
W konsekwencji niewielkich wzrostów sprzedaży dla wszystkich głównych zbóż, światowy handel jest o 2 mln t wyższy niż zakładano wcześniej i wynosi 423 mln, o 6 mln t więcej niż w ubiegłym sezonie. Pomimo wzrostu sprzedaży pszenicy o 5 mln t, spadek handlu kukurydzą o 12 mln t może ograniczyć całkowity wolumen obrotów o 1%.
W związku z tymi danymi prognozowane zapasy na koniec sezonu 2021/22 są nieco nisze niż przed rokiem i wynoszą 601 mln ton. Jest to już piąty spadek zapasów z rzędu, a od sezonu 2018/19 globalne zapasy zbóż skurczą się o 22 mln t.