Odporność odmian zbóż na patogeny coraz ważniejsza
Warto sięgać po sprawdzone odmiany. Warto używać zaprawionego materiału kwalifikowanego odmian i korzystać z postępu hodowlanego. To ważne również w perspektywie Europejskiego Zielonego Ładu. Nowe odmiany są plenne, a przy okazji wiele z nich cechuje się wyjątkową odpornością na patogeny. Dzięki takim cechom łatwiej będzie redukować zużycie środków ochrony. Przykładem choroby, która stała się dużym problemem jest rdza żółta. Kilka lat temu szybko przełamała odporność wielu odmian pszenżyta i pszenicy. Są jednak odmiany odporne na obecne rasy sprawcy i warto takie informacje weryfikować w dostępnych źródłach COBORU.
Z odmian pszenicy ozimej wpisanych do Krajowego Rejestru jest wiele o odporności 9 na rdzę żółtą w skali 9-stopniowej. To: Bataja, Bosporus, Godnik, Impresja, Jannis, Kariatyda, KWS Talium, KWS Universum, Lawina, LG Keramik, Lokata, MHR Promienna, Moschus, RGT Provision, RGT Ritter, RGT Specialist, SU Banatus, SU Mangold, SU Tarroca, SU Viedma, SY Cellist, SY Dubaj, SY Yukon i Symetria. Jest też długa lista odmian z odpornością od 8 do 8,9. Na drugim końcu bieguna jest Opoka z odpornością 5,5, Arkadia (5,8), Belissa (7,2), Ostroga (7,7) i Venecja (7,9). Niestety, u wielu starszych odmian, a nadal będących w obrocie, COBORU tej cechy nie oceniało.
- Poważnym problemem od kilku lat jest w pszenicy i pszenżycie rdza żółta. Jest wiele odmian odpornych na chorobę, ale jak nie raz pokazywała historia, odporność jest przełamywana
Korzystajmy z rekomendacji odmian zalecanych w województwach
Biorąc pod uwagę te i wiele innych ważnych cech odmian, jak przede wszystkim zimotrwałość, starajmy się zawężać wybór do listy odmian zalecanych do uprawy w województwach. Te informacje opracowane na podstawie danych COBORU znajdziecie na mapie, a poniżej prezentujemy skrócone charakterystyki odmian najczęściej rekomendowanych.