Jak wynika z najnowszych danych IJHARS, najwięcej ekologicznych producentów było w woj. warmińsko‐mazurskim - 3270, podlaskim - 2953, mazowieckim - 2661, zachodniopomorskim - 2209 i lubelskim - 2054. Najmniej, bo tylko 76 osób zajmowało się rolnictwem ekologicznym w woj. opolskim. Na Podkarpaciu było 1033 ekologicznych producentów, w Wielkopolsce - 971, a w Lubuskiem - 958.
Jeśli chodzi o wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, najwięcej takich osób było na Mazowszu - 440.
Wraz z liczbą producentów wzrosła także powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce. Na koniec 2020 roku było to 509,3 tys. ha, czyli o 1,7 tys. ha więcej niż w 2019 roku. Z tego 108,4 tys. ha w konwersji i 400,8 tys. ha po zakończonym okresie konwersji.
Największą powierzchnię pod uprawy ekologiczne notuje się na Warmii i Mazurach - 108,8 tys. ha. Niewiele mniej, bo 101,5 tys. ha uprawiają zachodniopomorscy rolnicy ekologiczni.
Dla porównania, warto jednak zaznaczyć, że ogólna powierzchnia areału ekologicznych upraw w UE wynosi 12,5 mln hektarów. To stanowi około 7 proc. użytków rolnych UE. W Polsce średnia ekologicznych użytków rolnych wynosi natomiast ok. 3,4 proc.
W 2015 roku liczba producentów ekologicznych wynosiła 23015. W 2016 roku było to 23375, w 2017 - 21400, a w 2018 - 20549.
Kamila Szałaj, oprac. na podst. IJHARS