Z badania EKOBarometr, zrealizowanego w czerwcu 2023, wynika, że ekologia staje się coraz bardziej istotna. Z badania dowiadujemy się, że zmalał udział Eko Krytyków (jest ich zaledwie 10%). Eko Krytycy wątpią, aby obecny stan środowiska stanowił realny problem, uważając że jest to sztucznie rozdmuchany temat. Ich najniższy odsetek w historii pomiarów może oznaczać zmniejszenie poziomu sceptycyzmu wobec ekologii i większą otwartość na proekologiczne działania. Te optymistyczne dane są szczególnie ważne w dobie kryzysu klimatycznego – pokazują, że Polki i Polacy interesują się ekologią. Jednak istotne jest, aby wiedzę czerpali z rzetelnych źródeł, takich jak organizowane przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej Polskie Forum Żywności Ekologicznej, które odbędzie się 5-7 października 2023 roku.
Badanie EKOBarometr, w którym partnerem była Polska Izba Żywności Ekologicznej, nie jest jednak do końca optymistyczne. Na uwagę zasługuje alarmujący wzrost liczby Eko Zagubionych, którzy aktualnie stanowią najliczniejszy segment w polskim społeczeństwie (32%). Eko Zagubieni to osoby, które nie wykazują negatywnego podejścia do ekologii, lecz w większości przejawiają bierność w swoich działaniach i postawach. Wzrost grupy Eko Zagubionych, podkreśla konieczność kontynuacji edukacji ekologicznej.
Wychodząc naprzeciw temu problemowi oraz wielu innym, Polska Izba Żywności Ekologicznej organizuje Polskie Forum Żywności Ekologicznej. Celem Forum jest poszerzenie wiedzy na temat systemu produkcji żywności ekologicznej w UE oraz podniesienie świadomości istnienia znaku Euroliścia.
Cztery obszary tematyczne
Tegoroczne Forum Żywności Ekologicznej będzie podzielone na cztery obszary tematyczne: Tworzymy rynek eko, Trendy eko, Walory żywności ekologicznej oraz Zrównoważony rozwój. Forum potrwa trzy dni, podczas których blisko czterdziestu ekspertów podzieli się swoją wiedzą. Polskie Forum Żywności Ekologicznej jest jedyną taką okazją w Polsce do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi, spotkania decydentów z branży bio oraz zapoznania się z najnowszymi trendami ekologicznymi.