Pulpa pełni rolę nawozu organicznego albo środka poprawiającego właściwości gleby
Poferment, nazywany też masą pofermentacyjną czy pulpą pofermentacyjną, to pozostająca po fermentacji masa, która zawiera materię organiczną oraz cenne dla roślin związki mineralne. Powstaje w wyniku produkcji biogazu wytwarzanego z różnych surowców i odpadów organicznych, takich jak.
- biomasa roślinna (np. kiszonka z kukurydzy),
- odpady z przemysłu rolno-spożywczego,
- nawozy naturalne (gnojowica, pomiot ptasi, obornik) itd.
Wymaga on właściwego zagospodarowania i jest to relatywnie tani sposób nawożenia, Tym bardziej, że właściwości pofermentu są cenne dla gleby. Niemniej jednak przy stosowaniu tej formy nawozów należy kierować się zasadami zawartymi w ustawie o nawozach i nawożeniu oraz Kodeksie Dobrej Praktyki Nawozowej.
Trudno jednoznacznie określić jego cenę, bo różni się ona w poszczególnych biogazowniach. Wcześniej warto sprawdzić, czy poferment jest separowany na frakcję stałą lub ciekłą, czy też nie.
Częstą praktyka jest, że masę pofermentacyjną w rozliczeniu za dostarczenie, chociażby kiszonki z kukurydzy, która jest substratem do produkcji biogazu, otrzymują kontrahenci biogazowni w ramach rozliczenia albo za darmo.