Jacek Zarzecki, wiceprzewodniczący Grupy Roboczej ds. Wołowiny Copa Cogeca, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz hodowca podzielił się swoją opinią z European Livestock Voice na temat ewentualnego wprowadzenia podatku od mięsa. Zaczątkiem do tej dyskusji było pojawienie się w 2020 r. propozycji Tapp Coalitie, organizacji pozarządowej, która miałaby wprowadzić podatek od mięsa. Wywołało to wówczas spory szum medialny.
- Na początku września Eric Lambin, jeden z głównych doradców naukowych Komisji Europejskiej, udzielił wywiadu dla European Science-Media Hub na temat swojej wizji zrównoważonej konsumpcji żywności w UE. Odkryłem, że w tym artykule podjęto kilka interesujących wyzwań, ale nagłówek najwyraźniej miał wywołać sensację; Prof. Lambin opowiada się za wprowadzeniem podatku dla „zjadających duże ilości czerwonego mięsa” – informuje Zarzecki. Aby podejmować jakiekolwiek ważne decyzje konieczna jest ocena skutków wdrożenia, której zwykle brakuje. Są wielkie idee, ale mało kto zastanawia się nad tym, jak to wpłynie na rolników czy konsumentów, w tym przypadku również na środowisko.