Oliwniki - bliscy krewny rokitnika
W naszych warunkach oliwnik tworzy bardzo plenny krzew o wysokości do 3–4 m, którego pędy jesienią uginają się pod ciężarem owoców. Można je spożywać na surowo bądź po przetworzeniu.
W maju lub czerwcu oliwniki obsypują się niepozornymi rurkowatymi kwiatkami umieszczonymi na bardzo krótkich szypułkach pojedynczo lub grupowo. Wyglądają jakby wyrastały bezpośrednio z pędu. Kwiaty wydzielają intensywny, nieco egzotyczny zapach, który jest podczas bezwietrznej pogody wyczuwalny na przestrzeni wielu metrów.
Owoce dojrzewają we wrześniu i w październiku, a gdy ich nie zbierzemy, pozostają na krzaku dużo dłużej. Nim staną się łupem niektórych gatunków ptaków, są niezaprzeczalną ozdobą rośliny.
Oliwnik baldaszkowy, w zależności od odmiany, tworzy czerwone bądź żółte kuliste owoce o średnicy do 7 mm, z białymi lub srebrnymi plamkami z małą pesteczką.
Oliwnik wielokwiatowy, zwany też jagodą gumi, ma owoce bardzo podobne do oliwnika baldaszkowego, ale są one zdecydowanie większe. Mają średnicę 20 mm, są bardziej podłużne i rosną na dłuższych szypułkach. Oba gatunki rodzą owoce o kwaskowym i cierpkim smaku, a im dni są dłuższe i bardziej słoneczne, tym owoce są słodsze.