Nie kupuj nasion z niesprawdzonych źródeł
Przede wszystkim starajmy się kupować polskie nasiona z renomowanych firm. Rośliny z nich wysiane lepiej sobie radzą w naszych warunkach klimatycznych, ponieważ są do nich przystosowane. Przy wyborze kierujmy się również porą dojrzałości: czy mają być to warzywa z przeznaczeniem na wczesny zbiór, do bezpośredniej konsumpcji, na przechowanie, czy na przetwory. Na zbiór wczesny wybierajmy nasiona odmian wczesnych i średnio wczesnych oraz rośliny wykazujące krótki okres wegetacji. Jeśli chcemy wysiać warzywa do konsumpcji bezpośredniej czy przechowywania długo- lub krótkoterminowego, wybierajmy nasiona odmian średnio późnych i późnych. Odmiany późniejsze wydają obfitszy plon niż odmiany wcześniejsze.
Nie poleca się kupowania nasion od przypadkowych, przydrożnych sprzedawców, ponieważ nie znamy ani ich pochodzenia, ani terminu produkcji nasion. Trudno będzie też dokonywać ewentualnej reklamacji w takim przypadku, choć taki towar może kusić ceną. W sklepach znajdziemy zróżnicowane ceny, które są zależne na przykład od tego, czy mamy do czynienia z nasionami odmian F1, czy są one otoczkowane, czy też zaprawione. Warto jednak ponieść wyższe koszty i nabyć nasiona wysokiej jakości, które zagwarantują zarówno pewniejsze wschody, jak i obfitsze i wysokiej jakości plony. Na przykład nasiona otoczkowane pozwalają na skuteczną ochronę przed patogenami, łatwiej wykonać precyzyjny siew, uzyskać wyrównane wschody i nie ma konieczności przerywania siewek.