Ministerstwo rolnictwa proponuje w nowelizacji szereg zmian dostosowujących polskie przepisy do unijnych. Jednocześnie projektowana ustawa zmienia także przepisy dotyczące produkcji mięsa na użytek własny.
Bydło do 12 miesiąca na użytek własny
Projekt zezwala na dokonywanie w gospodarstwach uboju bydła w wieku od 6 do 12 miesięcy w celu pozyskania mięsa na użytek własny. Aktualnie w przypadku bydła w wieku do 12 miesiąca życia pochodzącego z Polski nie ma tkanek, które uznawane byłyby za materiał szczególnego ryzyka. Dlatego zdaniem resortu rolnictwa zmiana ta nie niesie zagrożenia i problemów, jakie mogłyby wynikać z obowiązku właściwego zagospodarowania tkanek, które uznaje się za materiał szczególnego ryzyka oraz co do zasady nie jest konieczne wykonywanie badań laboratoryjnych w kierunku BSE.
Tym samym tusza pozyskana z takiego zwierzęcia będzie mogła zostać poddana rozbiorowi niezwłocznie po dokonaniu uboju, natomiast osoba pozyskując mięso na własne potrzeby będzie zwolniona z kosztów takiego badania. Ponadto, uśmiercanie bydła w wieku do 12. miesiąca życia w warunkach domowych stwarza mniejsze ryzyko dla bezpieczeństwa wykonującego tego rodzaju czynność przyuczonego ubojowca, niż uśmiercanie bydła starszego, a w szczególności samców tego gatunku.
Dodatkowo, prawdopodobieństwo zagospodarowania mięsa od bydła w takim wieku przez rolnika we własnym zakresie jest wyższe niż mięsa pochodzącego ze sztuk starszych, gdzie można byłoby się spodziewać potencjalnych prób wprowadzenia jego nadmiaru na rynek, w sposób sprzeczny z przepisami prawa żywnościowego.
Zmiana przepisów będzie dotyczyć potencjalnie 332 114 gospodarstw rolnych zajmujących się hodowlą bydła.