Do konsultacji społecznych trafił projekt rozporządzenia „w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół”. Jego celem jest uruchomienie w roku szkolnym 2021/2022 programu dostarczania do szkół owoców i warzyw oraz mleka. "Program dla szkół" to unijny (fakultatywny) program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów "Owoce i warzywa w szkole" i "Mleko w szkole", które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie.
Walka z otyłością u dzieci
- Wśród celów programu wskazanych w preambule do przepisów bazowych UE, które go ustanowiły, wskazuje się, że w związku ze spadkiem spożycia świeżych owoców i warzyw oraz przetworów mlecznych, szczególnie wśród dzieci, a także coraz bardziej powszechnym występowaniem otyłości wśród dzieci wywołanej niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, polegającymi na preferowaniu wysoko przetworzonych środków spożywczych o dużej zawartości cukru, soli, tłuszczów lub dodatków do żywności, istnieje potrzeba zintensyfikowania działań mających na celu propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych – czytamy w uzasadnieniu Oceny Skutków Regulacji.
W roku szkolnym 2021/2022 grupą docelową Programu dla szkół, objęte są dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych. Będą one otrzymywać: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, papryka słodka, pomidory, kalarepa i soki owocowe, a także mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy.