To koniec mleczarni w Wadowicach
Jak poinformował zarząd Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Rokitnianka ze Szczekocin wkrótce zostanie zlikwidowany zakład mleczarski w Wadowicach, czyli byłej Spółdzielni Mleczarskiej „WADMLEK”. Wchodził on w skład wspomnianej spółdzielni jako jej oddział od 2010 roku. Produkowano w nim cieszące się uznaniem lokalne produkty.
Jednak jak informuje zarząd spółdzielni, nie można było dalej utrzymywać oddziału. Oficjalnym powodem zaprzestania produkcji w Wadowicach jest wzrost kosztów prowadzenia działalności. Największym obciążeniem był znaczny wzrost kosztów energii oraz innych mediów, a to znacznie odbijało się na efektywności produkcji. Na dodatek, w okolicy coraz częściej były likwidowane gospodarstwa mleczne, a ty samym trudniej było o surowiec.
Wygaszenie produkcji w wadowickiej mleczarni do końca roku
Jak podaje zarząd OSM Rokitnianka w Szczekocinach, produkcja w przeznaczonym do likwidacji zakładzie w Wadowicach zostanie wygaszona do końca 2021 roku, a około 30 pracowników oddziału już otrzymało wypowiedzenia.
Z kolei majątek mleczarni w postaci nieruchomości zostanie przeznaczony na sprzedaż.
Czy małe spółdzielnie mogą funkcjonować? Trzy mleczarnie zakończyły własną działalność
Rosnące koszty działalności nie dość, że są barierą dla małych zakładów mleczarskich, to wręcz prowadzą do decyzji o ich likwidacji. W ostatnim czasie zakończyła działalność również Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku. Zakład został zakupiony przez inwestora wiążącego plany z jego rozwojem.
Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej. Spółdzielnia została sprzedana biznesmenowi z branży motoryzacyjnej. Nie tak dawno działalność pod własnym szyldem zakończyła również Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowcu Świętokrzyskim, która została wchłonięta w struktury Grupy SM Mlekovita.
Małym zakładom mleczarskim będzie bez wątpienia coraz trudniej. Jest to paradoksem, ponieważ to właśnie ich produkty są najbardziej poszukiwanymi na rynku. Jednak górę bierze tu najzwyklejsza kalkulacja oraz kurcząca się baza surowcowa.
Artur Puławski,
Analityk rynku mleczarskiego, dziennikarz „Tygodnika Poradnika Rolniczego”
Fot. OSM Rokitnianka w Szczekocinach,