Właściwosci szczepów Trichoderma harzianum i Paenibacillus polymyxa (w zasobach IO-PIB) oraz Clonostachys rosea (pozyskany ze Słoweńskiego Instytutu Ogrodnictwa – KIS) zostały przetestowano pod kątem ich przydatności w ograniczaniu rozwoju patogenów takich, jak Phytophthora nicotianae var. nicotianae i Fusarium oxysporum. Są to sprawcy chorób: zgnilizny pierścieniowej pomidora (objawy chorobowe obejmują zgniliznę korzeni, podstawy pędu oraz owoców) oraz fuzariozy (objawy to: porażenie wiązek przewodzących, zgnilizna korzeni, szyjki korzeniowej, a także podstawy łodyg pomidora).
Mikroorganizmy pożyteczne T. harzianum, C. rosae i P. polymyxa namnażano na ziarnie ryżu. Jest to technika, która pozwala szybko i niezawodnie wytwarzać produkty do łatwego stosowania przez rolników. Rozsadę pomidorów - posadzono do sztucznie zakażonego podłoża, do którego wcześniej zaaplikowano pożyteczne mikroorganizmy. Następnie oceniono ich wpływ na wzrost i zdrowotność roślin pomidora.
Badane szczepy mikroorganizmów pozytywnie wpłynęły zarówno na wzrost, jak i zdrowotność pomidorów w porównaniu do nietraktowanych roślin uprawianych w zakażonym podłożu. Wyniki te zostaną wykorzystane do precyzyjnego dopasowania aplikacji różnych szczepów, a także ich formułowania, w próbach polowych.
Rośliny pomidora rosnące w podłożu zakażonym i wolnym od patogena