Kukurydza cukrowa jak zaznaczył Dariusz Kacprzak z firmy PNOS Ożarów Mazowiecki to gatunek, który coraz częściej gości na naszych stołach, widać większe zainteresowanie przetwórni, czy świeżego rynku.
Fot: Dariusz Kacprzak, PNOS Ożarów Mazowiecki
Odporne na wyleganie, testowane w czterech regionach
SF 1280 F1. Jest to odmiana o bardzo długiej kolbie, która osiąga nawet do 25 cm długości. Przeciętny okres wegetacji wynosi 80 dni – tłumaczy Dariusz Kacprzak.
Fot. Kukurydza SF 1280 F1
Co ważne zaznacza, że odmiana ta odporna jest na wyleganie i choroby kukurydzy. Doskonale radzi sobie w polskich warunkach. Testowana jest obecnie w 4 regionach. Nadaje się zatem nie tylko na przemysł, ale również na rynek świeży. SF 1379 F1 - kukurydza również w typie super słodkim, jednak o krótszym okresie wegetacyjnym, ktory wynosi w tym przypadku 75 dni.
- Kolejne dwie odmiany, które są testowane i uprawiane w Polsce to SF 1770 F1, jest to typ wczesny, ma zaledwie 70 dni wegetacji, nie jest podatna na wyleganie, kolba jest krótsza, bo osiąga 20 cm, ale jest bardzo dobrze wypełniona ziarnami – dodaje Dariusz Kacprzak.
Co wyróżnia odmianę SF 2070 F1 na tle pozostałych? Więcej w filmie!