Według analizy wykazano, że wiele obszarów, na których uprawia się kawę, orzechy nerkowca czy awokado, mogą nie być odpowiednie dla wzrostu tych roślin do roku 2050 w wyniku globalnego ocieplenia.
Brazylia, Wietnam, Indonezja czy Kolumbia to obszary podane analizie, w której połączono zmiany klimatu i czynniki glebowe. Wyniki dały jasny sygnał, że państwa te stoją w obliczu spadku przydatności w uprawie kawy. W przypadku awokado ucierpią takie lokalizacje jak Dominikana oraz Peru. Orzechy nerkowca będą mieć coraz trudniej w regionach Wybrzeża Kości Słoniowej i Benin.
Przewiduje się, ze Stany Zjednoczone, Argentyna, Chiny i kraje Afryki Wschodniej skorzystają na tym najbardziej.
- Ważne było zbadanie, gdzie nastąpią przesunięcia między odpowiednimi regionami uprawy dla wszystkich trzech upraw z powodu zmian klimatu. Dlatego skupiamy się na głównych krajach produkujących - powiedział dr Roman Grüter z ZHAW School of Life Sciences and Facility Management w Szwajcarii, który był głównym autorem artykułu.
- W naszym modelu przydatności chcieliśmy nadać priorytet regionom, w których uprawy były już lokalnie przystosowane. Kiedy zidentyfikujesz regiony, które są klimatycznie odpowiednie do uprawy roślin, typografia i czynniki glebowe mają kluczowe znaczenie dla uprawy roślin i dlatego uwzględniliśmy je w naszym modelu, a także biorąc pod uwagę prognozy klimatyczne na 2050 r. Ze względu na negatywny wpływ na przydatność upraw w tych krajach, we wszystkich regionach, w których wszystkie trzy uprawy będą wymagać specjalnych środków adaptacyjnych.
Które uprawy mogą nie przetrwać do 2050 roku?

