– Krajowa Grupa Spożywcza w tej chwili zajmuje się m.in. przetwórstwem zboża czy cukru. Naszą ambicją jest jednak to, żeby zajmować się też wytwarzaniem produktów z owoców miękkich i twardych. I chcemy to zrobić w ciągu kilku najbliższych miesięcy – zapowiada Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi.
Rafał Romanowski podkreślił również, że polski sektor – rolno spożywczy jest jednym z najnowocześniejszych w Europie i tym samym konkurencyjny. Trzeba jednak szukać nowych rynków zbytu dla rodzimych owoców i warzyw.
– Tworzymy jeden z najnowocześniejszych przemysłów rolno-spożywczych w całej Unii Europejskiej – podkreśla Rafał Romanowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Nasze warzywa i owoce doskonale odnajdują się na sklepowych półkach, nie tylko w naszym kraju, ale również w Unii Europejskiej czy w krajach trzecich.
Produkcja rolno-spożywcza odpowiada za ok. 6 proc. krajowego PKB. Według danych KOWR wynika, że w I kwartale br. ten sektor po raz kolejny odnotował rekordowe wyniki w eksporcie.
Wartość polskich produktów rolno-spożywczych, które eksportowano na rynki zagraniczne, wyniosła 10,2 mld euro (46 mld zł), co oznacza wzrost o 16,2 proc. w stosunku do analogicznego okresu rok wcześniej.
Jakie towary miały najbardziej istotny udział?
- nasiona roślin oleistych, tłuszcze roślinne - tu eksport wzrósł o 49 proc;
- soki owocowe i warzywne - 38 proc;
- produkty mleczne - 33 proc;
- mięso i jego przetwory - 28 proc;
- alkohol oraz cukier i wyroby cukiernicze - po 17 proc;
- warzyw - o 12 proc;
- owoców oraz ich przetworów - 9 proc.