Warto przypomnieć, że w Polsce funkcjonuje jedynie 12 rynków hurtowych, Rynek w Broniszach jest najważniejszym ogniwem tradycyjnego kanału dystrybucji warzyw i owoców.
O trendach w sprzedaży owoców i warzyw mówił Janusz Byliński, prezes zarządu Rynku Hurtowego w Broniszach.
- Kupującymi są właściciele sklepów, handlujący na targowiskach i na bazarach oraz duże hurtownie. Zaopatruje się u nas także branża HoReCa. Mamy ponadto grupę eksporterów, którzy nawiązują kontakty na Rynku, co przekłada się na późniejsze transakcje już poza Rynkiem. Jest też grupa eksporterów obcokrajowców z Litwy, Łotwy i Estonii, którzy rocznie wywożą od nas ok. 77-80 tys. ton owoców i warzyw oraz grupa dostawców zaopatrujących sklepy w Wielkiej Brytanii – powiedział prezes Byliński.
Ocenił, że w ubiegłym roku zwiększyły się zakupy w mniejszych sklepach.
- Jest to skrócenie drogi od pola do konsumenta za pośrednictwem rynku, bo towar zebrany z pola już dnia następnego trafia do konsumenta. Wykreowaliśmy modę na kupowanie polskich produktów – zaznaczył.
Podkreślił, że pandemia koronawirusa nie zmieniła wielkości sprzedaży.
- W roku ubiegłym mechanizmy gospodarcze funkcjonowały bez większych zmian. Kryzys gospodarczy spowodowany epidemią koronawirusa, w porównaniu do innych branż, stosunkowo łagodnie obszedł się z Rynkiem Hurtowym, ale ucierpiały głównie firmy obsługujące sektor HoReCa oraz sektor kwiatowy – mówił prezes.
Za bezpieczeństwo żywności na Rynku, poza PIORiN i IJHARS, odpowiada MODR, UO Technologia Laboratorium, które przeprowadza badania owoców i warzyw na pozostałości oraz Agencja Celna nadzorująca prawidłowy obrót zagraniczny produktów.
- W 2020 ani jedna próbka nie miała przekroczonych norm pozostałości pestycydów i metali ciężkich – powiedział.
Z kolei Anna Kaszewiak, ekspert Rynku w Broniszach poinformowała, że również firmy działające na Rynku wykonują we własnym zakresie badania na pozostałości pestycydów i na obecność metali ciężkich.
Sporym wyzwaniem jest także zagospodarowanie odpadów roślinnych w Broniszach. Rocznie powstaje tam 10 tys. ton odpadów z warzyw i owoców.