Choroby przechowalnicze
W związku z tym, że jesteśmy już bezpośrednio w okresie przedzbiorczym, należy podjąć decyzję dotyczącą zabezpieczania owoców na czas ich przechowywania. Przy wyborze środka ochrony roślin należy wziąć pod uwagę choroby, które pojawiały się na owocach podczas ostatniego sezonu przechowalniczego, z którymi były największe problemy w trakcie przechowywania. Jest to istotne, bowiem niektóre środki chronią przed całym pakietem chorób przechowalniczych, inne zaś tylko przed wybranymi chorobami.
Do największych strat w wyniku występowania chorób pochodzenia infekcyjnego dochodzi wyniku występowania szarej pleśni, parcha przechowalniczego, gorzkiej zgnilizny jabłek, ale nie bez znaczenia są również choroby przyranne, takie jak miękka, mokra i brunatna zgnilizna.
Fot. 1 – Parch przechowalniczy
Żeby uchronić zbiory przed stratami przechowalniczymi, zaleca się wykonać od 1 do 3 zabiegów fungicydowych. Zazwyczaj wystarczają 2 zabiegi przedzbiorcze wykonane na 5–4 tygodnie oraz 2–1 tygodnie przed zbiorem. Program ochrony powinien być dostosowany do podatności odmian, które znajdują się w danym gospodarstwie.
Fot. 2 – Szara pleśń
Do ochrony owoców przed całym pakietem chorób przechowalniczych jabłek i gruszek (gorzka zgnilizna, parch przechowalniczy, szara pleśń, mokra i brunatna zgnilizna) polecam fungicyd LUNA EXPERIENCE 400 SC w dawce 0,75 l/ha. Preparat ten, poza szerokim spektrum zwalczanych chorób, charakteryzuje się wysoką skutecznością w zabezpieczaniu owoców przed tymi chorobami. Karencja dla jabłoni i gruszy wynosi 14 dni. Preparat ten jak najbardziej wpisuje się w listę produktów przeznaczonych do stosowania w systemie Integrowanej Produkcji.
Warto przypomnieć, iż najbardziej podatnymi odmianami na gorzką zgniliznę owoców (fot. 3 i 4) są m.in: Ligol, Pinova, Golden Delicious, Szampion, Rubin, Ariwa, Gala, Elise.
Fot. 3 – Gorzka zgnilizna jabłek
Fot. 4 – Gorzka zgnilizna jabłek
Mając na uwadze gorzką zgniliznę owoców, w programie przedzbiorczym warto uwzględnić również Zato 50 WG, stosując ten produkt w dawce 0,2 kg/ha.