Stopniowo we Włoszech klimat staje się coraz bardziej tropikalny. Długie okresu suszy, sporadyczne extremum pogodowe jak obfite deszcze czy porywiste wiatry.
Ewolucja w uprawach
W ostatnich latach we Włoszech zaczęto interesować się uprawą egzotycznych owoców, typowych dla upraw Ameryki Południowej czy Azji. Chodzi przede wszystkim o takie owoce jak:
- mango;
- awokado;
- papaje;
- jagody goji czy limonkę.
Głównie zainteresowane regiony to obszary Sycylii, Apullii, Kalabrii oraz Basilicaty.
Na ten moment jest już 500 hektarów upraw owoców egzotycznych
- Na przykład w Apulii uprawa egzotyczna to szybko rozwijająca się działalność, w której łącznie jest już około 500 hektarów owoców egzotycznych. Mówimy o regionie wokół Tarentu i całym obszarze Salento, gdzie warunki klimatyczne wydają się idealne do uprawy tych roślin. Zapotrzebowanie na egzotyczne owoce w całym kraju rośnie, zwłaszcza na awokado, a konsumenci wydają się być skłonni wydawać więcej pieniędzy na produkt krajowy. Chociaż są to gatunki nierodzime, bardzo dobrze dostosowują się do terenów południowych. Niemniej jednak są to uprawy bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Dlatego dla uzyskania dobrego wyniku konieczne jest podjęcie pewnych środków ostrożności i środków ochronnych, takich jak inwestowanie w narzędzia i zadaszenia przeciwmrozowe. Właściwa uwaga jest również wymagana w fazie przed i po przeszczepie. Zawsze zalecam hodowcom przy podejmowaniu decyzji o uprawie lub odmianie przeprowadzenie wstępnego studium wykonalności w odniesieniu do warunków glebowych i klimatycznych. Na przykład w przypadku awokado, które ma zbity system korzeniowy, preferowane są gleby o zawartości gliny poniżej 30% , aby uniknąć problemów związanych z uduszeniem korzeni. - mówi Giovanni Manca, który jest technikiem uprawy specjalizującym się w uprawach tropikalnych.