Wycinanie i koszenie wokół krzewów
Po zbiorach malin owocujących latem najważniejsze jest wycinanie pędów, które zapobiega rozwojowi szkodników i chorób. Wycinamy wszystkie pędy dwuletnie, a jednorocznych pozostawiamy 10 na metr bieżący i te należy przywiązać do konstrukcji. W przypadku odmian owocujących późnym latem i jesienią na pędach tegorocznych nie wykonuje się żadnego cięcia jesienią, lecz czeka do wiosny. Przeprowadzamy również cięcie porzeczki czarnej. Zabieg ma na celu odpowiednie uformowanie krzewu oraz usunięcie uszkodzonych i pokładających się pędów, a także usunięcie pędów ponad 5-letnich, które przestają owocować. Porzeczkę czerwoną i białą również należy prześwietlić i usunąć zbędne pędy, które np. zagęszczają środek krzewu.
Wycinać należy również pędy młode, wyrastające z nasady krzewu. W przypadku truskawek należy skosić liście. Ten zabieg jest niezbędny do ograniczenia roztocza truskawkowego. Skoszone liście należy usunąć wraz z chwastami oraz rozłogami. Rozłogi usuwamy systematycznie, gdyż konkurują z rośliną mateczną o składniki pokarmowe i wodę, pogarszając również warunki fitosanitarne.