Grażyna i Mirosław Serafimowiczowie ukończyli technikum ogrodnicze w Powierciu – ogrodniczą szkołę z tradycjami. Zdobyte przed laty gruntowne wykształcenie pozwala rozumieć mechanizmy rządzące naturą. A przecież o to chodzi. Po przedwczesnej śmierci pana Mirosława wiele zadań przejęła córka Marta.
fot. Pani Marta Serafimowicz
Gospodarstwo z certyfikatem
Gospodarstwo pań Serafimowicz jest od lat prowadzone w systemie ekologicznym. Certyfikuje je od 2009 r. warszawskie Centrum Jakości AgroEko. Oprócz pszenicy i owsa, zajmujących największą powierzchnię jest ziemniak – właścicielki stawiają na odmianę Lord, którą zdecydowanie preferują klienci tego gospodarstwa oraz wiele gatunków warzyw.
Przede wszystkim kapusty przeznaczone do kiszenia:
- Novoton (Syngenta);
- Galaxy (Seminis);
- Succesor (Syngenta);
- Ambrosia (Seminis).
Najważniejszym kryterium doboru odmian jest ich przydatność do kiszenia.
fot. Kapusta jest ważnym gatunkiem w tym gospodarstwie.
W marchwi stawiają na odmianę Jerada (Rijk Zwaan). Jest też seler Talar (PNOS Ożarów Maz.), pietruszka Arat (Bejo), burak ćwikłowy Monty (Rijk Zwaan), por Blauwgroene Winter, ogórek Gershwin (Rijk Zwaan) – odmiana o wysokiej odporności na parcha dyniowatych i średniej odporności na mączniaka rzekomego i antraknozę ogórka, cebula Sturon (Bejo), uprawiana z dymki, pomidor w polu i w tunelach – Incas (Nunhems) i Country Taste (Nunhems).