Minikiwi zawiera ponad 20 związków o działaniu przeciwzapalnym, dzięki czemu klasyfikowane jest do czołówki owoców superfood, a chęć spróbowania wyraża już ponad 4,5 mln Polaków.
Minikiwi w swoim składzie zawiera między innymi:
- antyoksydanty;
- witaminę C;
- witaminy z grupy B;
- potas, cynk oraz błonnik.
W artykule, który pojawił się w "Plant Foods for Human Nutrition", czytamy: "Zawierające ponad 20 niezbędnych składników odżywczych i różnych witamin minikiwi należy do czołówki owoców klasyfikowanych jako superfood".
Ponad 4,5 miliona konsumentów z Polski chce spróbować minikiwi
Kantar w swoich badaniach podaje, że aż 4,5 miliona osób ankietowanych w Polsce, wykazało chęć spróbowania minikiwi.
5 lat temu owoce te były praktycznie nieznane na rynku, obecna znajomość minikiwi przez Polaków to ogromny sukces.
- Jeszcze 5 lat temu owoce minikiwi były prawie nieznane, więc można powiedzieć, że obecne wyniki są ogromnym sukcesem. Liczymy, że w niedługim czasie na dobre zagoszczą na stołach Polaków. Kto ich spróbuje, wraca po nie. Są prawdziwą bombą witaminową i bronią się - mówi dr hab. Piotr Latocha, profesor nadzwyczajny SGGW, stojący za sukcesem tego owocu, kierownik Katedry Ochrony Środowiska i Dendrologii Instytutu Nauk Ogrodniczych i prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.