Wiele roślin poplonowych preferuje siew na produkcję rozsady, a inne siew wprost do gruntu. Do połowy czerwca powinniśmy wysiać brokuł, kalafior, kalarepę, jarmuż, sałatę kruchą, koper włoski na rozsadniku, by na przełomie czerwca i lipca trafiły na miejsce stałe. Już za późno na siew, ale można nabyć rozsadę odmian średnio późnych porów i również znaleźć dla nich miejsce. Inne natomiast na miejsce stałe można wysiać od połowy czerwca: kapustę pekińską, sałatę masłową, buraka ćwikłowego, buraka liściowego, a także sukcesywnie koper ogrodowy i fasolę szparagową (do końca lipca). Pamiętajmy, by zawsze przestrzegać następstwa roślin, czyli by na przykład po kapustnych nie uprawiać kapustnych, gdyż istnieje ryzyko wystąpienia groźnej w skutkach choroby, jaką jest kiła kapusty. Bardzo dobre efekty daje uprawa kapustnych po bobie czy grochu, które pozostawiają po sobie stanowisko zasobne w azot. Kapustne są bowiem roślinami bardzo żarłocznymi i wymagają dużych dawek azotu.
Uprawy poplonowe wymagają większej uwagi i starannej pielęgnacji, ponieważ ich zmorą są niedobór wody w glebie i wysokie temperatury. Rośliny uprawiane wcześniej wyczerpały zapas wilgoci i uprawki przedsiewne powinniśmy ograniczyć do usunięcia resztek pożniwnych i płytkiego spulchnienia gleby bez jej odwracania, a także dokładnego wyrównania powierzchni zagonu w celu ograniczenia parowania wody z gleby. Chwilowo na ten brak wilgoci w glebie się nie zanosi, ale w każdej chwili może się to zmienić.