Jak należy przygotować i zabezpieczyć baloty po zbiorze, aby cieszyć się jakościowym pożywieniem dla bydła?
Aby teoria miała pokrycie w praktyce – CLAAS stawia na wymianę doświadczeń z rolnikami, tym razem z Panem Szymonem Pawlikiem, który prowadzi gospodarstwo o powierzchni 250 ha i zajmuje się hodowlą 230 sztuk krów dojnych i 170 sztukjałówek.
– Przy potrzebach takiego gospodarstwa zbiór i przechowanie wysokowartościowej sianokiszonki są jednym z najważniejszych aspektów udanej hodowli. – podkreśla Patryk Piontek, ekspert marki CLAAS.
Dlatego, aby moc odpowiednio przygotować i zabezpieczyć bele warto posłużyć się kilkoma warunkami:
- materiał zebrany w odpowiedni sposób i wolny od zanieczyszczeń, takich jak kamienie czy piasek,
- aby zadbać o jakość zwinięcia samego balotu, należy nadać idealnie cylindryczny kształt, a to przekłada się na ułatwienie w transporcie i przechowywaniu,
- dobre owiniecie folią oraz wyprasowanie idealnej beli dzięki czemu kiszonkę w balotach ustawia się na płaskim boku, czyli na tym, na którym znajduje się najwięcej foli,
- najlepsze oszczędności i efekty jest owinięcie bel kiszonki 6 warstwami oraz 2,5 owijanie siatką.